Keitä me olemme?

Kennelin pitäjät ovat Tea Vimpari ja Olli Hirsimäki. Asumme Kuopiossa Saaristokaupungissa.

Tea harrastaa agilityä ja metsästystä

Olli harrastaa metsästystä.

Tea kertoo itsestään

Toisena kennelin takana puuhaa Tea. Minulla on ollut koiria lähes koko ikäni syntymästäni saakka. Olen aina rakastanut koiria ja elämä ilman koiria tuntuisi tyhjältä ja tylsältä. Lapsuudessani oli sekarotuisia koiria ja ostin ensimmäisen oman koirani 13 -vuotiaana. Se oli terrieri, joita minulla oli useampi ennen ensimmäistä spanielia Toscaa.

Nuorempana harrastin koiranäyttelyitä ja toimin hirvenhaukkukokeiden palkintotuomarina. Agilityä olen harrastanut vuodesta 2010. Olen kulkenut Ollin mukana metsällä vuodesta 2016 alkaen ja suoritin itse metsästyskortin vuonna 2024, jolloin pääsin heti syksyllä sorsa -ja kanalintujahtiin. Olen käynyt sosiaalialan eläinavusteisen pedagogiikka lisäkoulutuksen ja käyttänyt koiria työssäni sosiaalialalla, mutta tällä hetkellä olen sellaisessa työssä, jossa koiria ei voi hyödyntää. Suoritin kasvattajakurssin maaliskuussa 2024. Kasvattaminen on ollut mielessä usean vuoden ajan ja vihdoin aika oli otollinen käydä kasvattajakurssi.

Enää en vaihtaisi spanielia toiseen rotuun. Spanieli on monipuolinen harrastuskoira ja helppo arjessa, mikä sopii hyvin meidän lapsiperhearkeen. Koirien kanssa harrastaminen on ollut minulle pitkään henkireikä ja tärkeä harrastus. Jos välillä tulee hakattua päätä seinään, niin kyllä yhdessä tekemisen ilo koiran kanssa jää plussan puolelle.


Olli kertoo itsestään

Olli on harrastanut metsästystä 13-vuotiaasta asti. Ilman koiraa tuli metsästettyä viitisentoista vuotta, kunnes Tosca tuli taloon. Toscan tulo mullisti metsästysharrastuksen ja sen jälkeen ilman koiraa tulee lähdettyä enää korkeintaan teeripassiin.

Metsästys käyttölinjaisen spanielin kanssa on kiehtonut alusta asti. Nopealiikkeisen koiran menoa on mahtava seurata. Riistan etsimisen ja ylösajojen lisäksi spanieli toimii erinomaisesti myös "pelkkänä" noutavana koirana esimerkiksi kyyhky- tai sorsapassissa.

Spanielilla metsästäminen on yhteistyötä koiran ja ohjaajan välillä. Koiraa tulee osata lukea ja olla tilanteissa kartalla. Spanielin etu nykyisillä pirstoutuneilla metsästysmailla on sen lähellä pysyminen, jolloin sen kanssa voi metsästää asutuksen ja teiden lähellä sekä susialueilla.

Koetouhut eivät alkuaan kiinnostaneet ollenkaan, mutta nykyisin Olli on käynyt myös innokkaasti kokeissa. Kokeissa tapaa mukavaa samanhenkistä porukkaa ja siellä saa palautetta oman koiran toiminnasta. Huononkin erän jälkeen fiilis usein palautuu vähintäänkin kohtuulliseksi tulosten luvun jälkeen. Mukava, että tuomarit osaavat antaa kannustavaa palautetta.

Meidän koirankasvatuksen ajatuksia

Kasvatamme käyttölinjaisia spanieleita metsästyskäyttöön, joten meille on tärkeää koiran terveys, käyttöominaisuudet sekä luonne. Koiran tulee kestää käyttöä ja sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Meidän koirat asuvat lapsiperheessä, joten koiran täytyy olla helppo arjessa ja kestää lasten ääntä sekä temmellystä.

Koiralla tulee olla riistaviestiä. Arvostamme itsenäistä ja rohkeaa hakua, kontaktihalukkuutta, röyhkeitä ylösajoja ja noutointoa. Narulla on vaikea työntää, joten mieluummin rajoitetaan koiran menemistä kuin, että sitä tarvitsee hirveästi kannustaa.

Myymme koiria vain koteihin, joissa metsästetään. Kokeissa käyminen on plussaa, mutta ei pakollista. On tärkeää, että koira pääsee tekemään sitä, mihin se on jalostettu, eli metsästämään yhteistyössä sen oman ihmisen kanssa. Muiden lajien metsästyksen ohessa ei haittaa. Päinvastoin on hyvä asia, että koiralla on aktiivista tekemistä metsästyskauden ulkopuolella. Myös meillä koirat ovat aktiivisessa käytössä agilityssä metsästyksen lisäksi, Nämä lajit tukevat toisiaan parhaimmillaan ja kun koiranpennulle on tehty hyvä pohjakoulutus metsästykseen, on siitä etua esimerkiksi agilityyn. Ohjaajan kanssa yhdessä tekeminen, kontakti ja hallinta ovat tärkeitä elementtejä missä vain harrastuksessa.

Autamme mielellämme kasvattien omistajia pentujen koulutuksessa. Meidän kanssamme saa tulla yhdessä treenaamaan. Järjestämme yhteistyössä läheisten kennelien kanssa metsästysviikonloppuja, koulutuksia ja kennelpäiviä. Yhdessä tekemällä ja muita seuraamalla oppii usein parhaiten.

Koulutusfilosofiamme pohjautuu Sten Christofferssonin Lintukoirat -kirjassa kuvattuihin menetelmiin. Koulutamme positiivisesti vahvistaen, mutta koiraa pitää myös tarvittaessa nopeasti ja oikea-aikaisesti kieltää sen väärästä toiminnasta. Pyrimme siihen, että koira ei pääsisi tekemään virheitä. Jos koiralle saadaan alusta asti luotua oikea toimintamalli esimerkiksi linnun ylösajossa, niin parhaassa tapauksessa koira edes tiedä mitään muuta tapaa toimia siinä tilanteessa kuin istuminen. Emme ole itsekään läheskään aina onnistunut kaikessa koirien kanssa. Koiran koulutus on elinikäinen oppimatka.